‘Zo’n leerverhaal werkt aan echte groei, leert je geen trucjes’

Een schoolleider uit Friesland volgt leerverhaal Op zoek naar de verloren helden. Zijn ervaringen met deze hogere vorm van leren: ‘Het gaat over mijn school, over mijn professionaliteit, over mijn verhaal. Juist dat verhalende maakt me daar zo bewust van.’

‘Zo’n leerverhaal werkt als een spiegel. Eentje die Biesta en Covey je voorhouden. Zij schetsen een situatie waarin je echt niet wilt verkeren, maar waar je inzit voordat je het goed en wel doorhebt. Wat ik leer, helpt me nu al. Ook al ben ik nog niet klaar.’

‘Zelf waardeer ik dat dit een individueel traject is. Sparren met collega’s vind ik fijn, maar leren is toch een individueel iets. Het gaat over mijn school, over mijn professionaliteit, over mijn verhaal. Juist dat verhalende maakt me daar zo bewust van. Dit is anders dan een meerdaagse cursus. Dan zet je na afloop de reader of cursusmap in de kast, pak je de punten en klaar ben je. Vaak zonder dat het de praktijk echt raakt.’

‘Het lastigste, vind ik, dat dit discipline vraagt. Mij helpt het daarom enorm als ik met mijn mentor een deadline afspreek. Dat kan en die kies ik zelf. Die vrijheid vind ik fijn en dit werkt voor mij goed.’

‘Moeilijk vind ik het niet, ook niet ingewikkeld. Het is wel intensief, in de goede zin. Het leerverhaal leidt je effectief door de stof. De boeken lees ik nu op een manier die ik anders niet zou doen. Ik ga soms wel vier keer door de stof. Twee keer via het boek en dan twee keer via mijn eigen tekst. Zo’n leerverhaal werkt aan echte groei, leert je geen trucjes.’

Deze schoolleider heeft aangegeven dat collega’s hem mogen bellen om te horen wat zijn ervaringen zijn. Heb je daar oren naar?  Geef dat aan via het contactformulier hieronder. Dan breng ik jou in contact met hem.

    Mijn naam is:

    Mijn e-mailadres is:

    Mijn telefoonnummer is: